Aansteken van het vuur

Aansteken van het vuur

Ga jij buiten op zoek naar takken en bladeren of hou je meer van een 'snelle fik' met krantenpapier. Hoe jij ook je vuur aanmaakt, doe dat veilig en goed. Lees onze tips voor een goeie vlam in de pan.

1: Voorbereiding en verzamelen van materialen

Verzamel droog brandhout in verschillende maten, van dunne takjes tot grotere stukken hout.
Zorg voor aanmaakmateriaal zoals aanmaakblokjes, krantenpapier of droge bladeren.
Plaats de vuurschaal op een vlakke, onbrandbare ondergrond, weg van brandbare materialen en beschut tegen wind.

2: Opbouwen van de vuurplaats

Leg een laagje van aanmaakmateriaal op de bodem van de vuurschaal. Maak hierbij gebruik van het 'wigwam'- of 'teepee'-model waarbij je de dunne takjes of houtblokken rechtop tegen elkaar plaatst in de vorm van een piramide.
Plaats de aanmaakblokjes of gebruik krantenpapier om het brandbare materiaal aan te steken.

3: Aansteken van het vuur en onderhoud

Steek het aanmaakmateriaal aan met een lucifer of aansteker. Zorg ervoor dat het vuur goed begint te branden voordat je grotere stukken hout toevoegt.
Voeg geleidelijk aan grotere stukken hout toe terwijl het vuur groeit en sterker wordt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de stukken hout is voor luchtcirculatie.
Blijf het vuur in de gaten houden en voeg indien nodig meer hout toe om het brandend te houden. Zorg ervoor dat het vuur volledig gedoofd is voordat je de vuurschaal onbeheerd achterlaat.

Let op: Wees altijd voorzichtig bij het aansteken van een vuur en zorg ervoor dat je voldoet aan de lokale regels en voorschriften met betrekking tot open vuur. Houd brandblusmiddelen zoals een emmer water of een brandblusser in de buurt voor het geval dat er iets misgaat.